Naar Friesland 1


Zondag 19 juli 2015

De afgelopen nacht is er veel regen gevallen. Op het terrein is daar ‘s-morgens niets van te merken.
Er vertrekken diverse campers. Wij wachten op onze beurt en doen dan de sanistop.

Al vóór vertrek begint het weer te regenen. Onderweg begint het steeds harder te regenen.
Rond 12.30 uur komen we aan op CP Doerak te Sneek. Ik meld me en krijg een hoop folders mee.

Bij SneekDe CP ligt bij de Doerak jachthaven. Je kunt er een Doerak huren.

We willen naar het centrum fietsen. We willen even kijken naar Buienradar, maar wat is het internet hier traag. Er is verbinding, maar dan stokt het. Ik besluit het VPN uit te schakelen. Dat is het Virtuele Private Network dat we gebruiken om een beveiligde verbinding te krijgen. Hierna blijkt het internetten prima te gaan. Vreemd!

Maandag 20 juli 2015

Vergeten

Na de koffie/thee vertrekken we. Als ik de toiletcassette leeg loopt het slecht weg. Vervolgens komt er het een en ander onder de bak uit. De afvoer zit kennelijk verstopt. Ik meld het even op kantoor.

Als ik naar de vuldop van de watertank kijk zie ik dat deze ontbreekt. Stom! Ben ik dus gisteren vergeten terug te zetten. We zoeken op internet een zaak in kampeerartikelen. In Leeuwarden komen we tenslotte uit bij een grote caravandealer. De winkel is vandaag gesloten, maar in de werkplaats worden we toch geholpen. Gelukkig is het nu opgelost.

Naar CP Kuikhorne in Zwaagwesteinde

Bij het aanrijden van Leeuwarden was de Garmin aardig de weg kwijt. Er is hier een nieuwe weg geopend met op- en afritten die er bij ons nog niet op staan.

Rond 15.00 uur komen we aan op CP Kuikhorne die is gegelegen op jachthaven ’t Eibernest in Zwaagwesteinde. Het is de camperplaats van het jaar. We worden direct ontvanger door een vriendelijke vrouw die ons uitleg geeft en vertelt waar we zoal kunnen gaan staan. We kiezen voor de plaats achterin de jachthaven aan het kanaal.

Uitzicht op het kanaal en het spoor

Aan de overkant zien we camping de Kuikhorne die niets met deze CP heeft te maken. Er zitten daar diverse mensen te vissen.

Bootjes kijken

Over het kanaal dat naar het Lauwersmeer leidt varen de hele dag allerlei jachten en bootjes. Leuk om te zien. De meeste jachten hebben hun mast gestreken om onder de bruggen door te kunnen.
Vlak naast deze plek loopt de spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen. Daar rijden een paar keer per uur de dieseltreinen. Het geluid dat hier vanaf komt vinden wij niet storend.

We staan niet alleen in deze hoek. Door de andere camperaars wordt hier ook gevist.

Internetten gaat vanuit deze hoek toch redelijk goed. Alleen voor het legen van de toiletcassette moet je wel een stukje lopen, maar daar hebben we een steekwagentje voor.

Dinsdag 21 juli 2015

Op de fiets

‘s-Morgens fietsen we naar Zwaagwesteinde voor boodschappen.
‘s-Middags fietsen we een route die we hebben gevonden in het info-hoekje op deze CP.

Omgeving Zwaagwesteinde

De route is erg leuk met een afwisselend landschap. Er zijn veel weilanden waar bossages omheen staan. Bij een spoorwegovergang wordt een tunnel aangelegd. Daardoor wordt de fietsroute omgeleid. Dit ommetje is zeker 5 kilometer groot en leidt aan de ene kant langs het spoor en aan de andere kant slingert die door een bos.

Zo komen we in Kollum waar we een kopje thee drinken en kaas kopen.
Dan terug. We besluiten om de route maar de route te laten en op de kaart de kortste route terug te kiezen. Hadden we eerst de wind veelal mee nu hebben we hem dus veelal tegen. Dat is flink trappen geblazen.
Als we terug zijn op de CP hebben we er vandaag ruim 41 kilometer op zitten.

Woensdag 22 juli 2015

Na een rustige ochtend (aan het water zitten en bootjes kijken) fietsen we ‘s-middags naar Dokkum via de fietsknooppunten. Het is weer een leuke route en we bewonderen de huizen.

In Dokkum drinken we eerst thee. Daarna lopen we rond en nemen wat foto’s.
Als we terug fietsen lijkt de wind wat minder straf dan gisteren. Dat scheelt tenminste.
Terug op de CP hebben we vandaag slechts 29,5 kilometer gefietst.

Donderdag 23 juli 2015

Tussenstop in Hasselt

Vandaag gaan we weer naar het zuiden. Na vertrek eerst tanken. We rijden al vlug op de snelweg zodat het lekker opschiet. Om 12.30 uur zijn we bij de CP op jachthaven Molenwaard in Hasselt.

HasseltVia de intercom bij de slagboom meld ik me en we zijn welkom. De camper is nauwelijks geparkeerd of de havenmeester komt naar ons toe met een zak vol informatie. Ook geeft hij een kaartje met de wificode. Verder legt hij uit waar alle voorzieningen zich bevinden. Aardige man. Je voelt je hier echt welkom.

Als we later de inhoud van de zak bekijken zit er veel toeristische informatie in over Overijssel en over de omgeving. Ook zit er een sleutelhanger in die blijft drijven en een plastic balletje. Na deze te hebben geopend blijkt er een regencape in te zitten. Leuk!

In de zak zit ook de havengids voor Noord Nederland. Deze informatie is voor ons camperaars weinig bruikbaar, maar ik kan thuis mijn buurman er ongetwijfeld blij mee maken.

‘s-Middags lopen we naar het centrum. Een leuk oud Hanzestadje. De camera mag weer aan het werk.

Terug bij de camper kijk ik naar de bedrijvigheid in de jachthaven. We staan vlak voor een boothelling. Een paar boten worden hier op de trailer getrokken.
Rond de jachthaven zijn woningen gebouwd. De rij woningen links en rechts van de CP hebben onder de woning een botenhuis. Toevallig komt er net een motorsloep die een botenhuis in vaart.

‘s-Avonds maken we nog een praatje met 2 camperaars die 2 kooihonden hebben. Ook zij zijn net als ons beginnende camperaars, maar werken beiden nog.

Vrijdag 24 juli 2015

Naar huis

Vandaag gaan we weer naar huis. Het grootste deel zullen we over de snelweg rijden. We zien veel vakantieverkeer. Na Zwolle komen we in een file terecht die ons een half uur kost. Op de plaats van het ongeluk zien we een touringcarbus en 2 personenauto’s die flink beschadigd zijn.

Na een gezellige stop bij familie zijn we om 21.30 uur weer thuis.
We kunnen terugkijken op een heerlijke camperreis in mooi Nederland.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Naar Friesland

  • Jan Dijkstra

    Klinkt als een leuke vakantie. Hopelijk hebben jullie er goed van genoten. Mijn oom gaat ook altijd met de camper op vakantie. Dat vindt hij fijn, omdat je zo vrij bent overal heen te reizen.