Via Aveiro en Viseu naar Bragança


Woensdag 1 juni 2016

De bootjes van Aveiro

We rijden eerst naar Aveiro. De CP ligt bij een viaduct en we kunnen de camper gedeeltelijk in de schaduw zetten.
Na de lunch lopen we naar het centrum. Hier vindt je onder meer talrijke kleurrijke bootjes.  Ze zijn ook voorzien van afbeeldingen, vaak met een kerkelijk motief. We zien er ook een met een afbeelding van de oud-voetballer Eusebio. We praten met de schipper van die boot. Hij vindt Eusebio een betere voetballer dan Ronaldo.

Bij de verschillende aanlegplaatsen wordt ons steeds gevraagd of we een “boottrip” willen maken. “No, thanks” is dan ons antwoord. En steeds worden we vriendelijk geantwoord met “Okay, have a nice day”.
De temperatuur is inmiddels tot tegen de 30 graden gestegen en we houden het voor gezien.

Viseu

We rijden naar Viseu, niet via de tolweg. De weg slingert en gaat alsmaar hoger de bergen op. Je kijkt letterlijk de wereld uit. Alles ziet er uit als een zee van groen.

Dan rijden we door een dorpje met smalle straatjes. Er staat een busje geparkeerd en aan de andere kant is een diepe goot. We klappen de spiegels in en de chauffeur van het busje geeft nog wat aanwijzingen. Het past precies.

Wielrenners

In Viseu, op de rotonde bij de CP, loopt het verkeer vast. Er is een lang lint gespannen, we zien wielrenners langskomen, en al het verkeer wordt omgeleid. Via een omtrekkende beweging proberen we vanaf een andere kant op de CP te komen, maar helaas. We lopen vast vlak achter de start/finish op een plaats waar diverse wielrenners zich aan het warm draaien zijn.

Het is nog steeds warm en we zetten de stoelen op de stoep in de schaduw van een boom om te eten.
We worden aangesproken door een man in de achtertuin van het naastliggende huis. Of we weten dat er een CP is in Viseu. Jazeker, maar we kunnen er even niet komen. De man blijkt oud locoburgemeester te zijn van Viseu en heeft destijds gezorgd voor aanleg van de CP. Hij vertelt nog dat hij bioloog is, dat hij in zijn achtertuin een biologisch groentetuintje heeft, dat hij een paar keer in Amsterdam en Utrecht is geweest en ook de minister van milieu heeft ontmoet.

Champagne

Wat later opent hij het hek van zijn achtertuin. Hij overhandigt ons een fles Portugese champagne. Franse champagne heeft de naam, maar Portugese champagne is veel beter. Obrigado, we zijn enorm verrast.

Om 20.00 uur is het wielergebeuren afgelopen en kunnen we door de afzetting naar de CP rijden. We zaten er maar een paar honderd meter vanaf.

Donderdag 2 juni 2016

We lopen al vroeg naar boven naar het centrum van Viseu. Bij de Tourist Information krijgen we een platte grond en uitleg over de verschillende bezienswaardigheden. De gemeentelijke musea zijn hier gratis te bezoeken. We bezoeken diverse musea en kerken en lopen door de oude wijk.

Lage prijzen

We vinden een restaurantje om te lunchen. Een grote kom soep kost 1 Euro, een grote maaltijdsalade en een visschotel beide 4,95 Euro. Het was lekker.

Het centrum ziet er verzorgd uit en men is druk bezig met onderhoud aan de groenvoorzieningen.

Ook zien we veel bouwactiviteiten en een paar bedelaars. De vrouw die ons opving in één van de musea maakte het wel erg bont. Ze gaf ons eerst bijna een privé rondleiding. Toen we wilden vertrekken liet ze ons haar elektriciteitsrekening zien die iets van 78 Euro bedroeg. Ze toonde er een briefje van 50 Euro bij, zo van: meer heb ik niet.

Bij de kapperDe temperatuur vandaag was zo’n 26-28 graden. Onder de bomen en in de kerken was het heerlijk koel. We gingen vandaag met plezier naar de kerk!

Op de terugweg gingen we vlak bij de CP nog naar de kapper. Wassen en knippen, en bij mijn vrouw iets van de pony afknippen kostte wel 7 Euro.

Vrijdag 3 juni 2016

Klimmend naar boven

We rijden vandaag naar Freixo de Numão. De route gaat eerst over de N-229, later over de N-226.
Een mooie route, hoger en hoger, over een slingerende weg met prachtige vergezichten.
We eten onderweg onder de schaduw van een boom bij een beeld van Maria met kind.

Dan komen we op de IP-2, een bijzonder goede weg die loopt van Coimbra naar Bragança. Je mag er 90 km/u rijden. Onderweg zie ik een auto achter de vangrails staan en een camera achter een bordje: snelheidscontrole. Ha, ik rijd slechts 88 km/u.

Dan verlaten we de IP-2 en rijden via een kronkelige en smalle weg omhoog. Naast ons steile hellingen en mooie vergezichten, veel wijnranken en olijfbomen.

Op de CP is nog ruimte zat. Er staan 6 Franse campers, waarvan er een paar een aanhanger hebben
voor hun motor of scooter.
De CP zelf maakt een verwaarloosde indruk en ook het gebouwtje bij het voetbalveld heeft betere tijden gekend.

Zaterdag 4 juni 2016

Bragança

We rijden weer terug over diezelfde kronkelige en smalle weg. Het lijkt nu minder eng dan gisteren. Dan rijden we naar het noorden over de IP-2. We passeren de Douro met een waterkrachtcentrale. Even later passeren we weer een waterkrachtcentrale aan een meer.
We zien het landschap weer veranderen. Ook dit is een mooie streek om door te rijden.

De gratis CP in Bragança ziet er goed uit en ligt onder de muren van een oud kasteel. Hij bestaat uit diverse plateau’s. De basisvoorzieningen zijn aanwezig. Er is nog plek genoeg.

We lopen omhoog naar het kasteel. Het ziet er leuk uit. We lopen ook even over de muur langs de kantelen. We hebben zo uitzicht op de omgeving en op de CP. Jammer dat er auto’s binnen de muren mogen rijden.

Een paar honderd meter van de CP is een restaurantje, maar dat is gesloten. Dan maar naar de kleine buurtsuper vlak bij de CP.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *