Midden Portugal


Donderdag 26 mei 2016

Fonte da Telha

Na vertrek gaan we eerst tanken bij de Intermarché. Je moet vooruit betalen. Ik betaal 60 Euro en dat gaat er allemaal in, en de tank is nagenoeg vol.

Aan het strand van Fonte da TelhaVia een goede weg rijden we door een groen landschap naar Águas de Moura. Daar moeten we een smal straatje in. We rijden door en parkeren iets verder bij andere campers en vrachtwagens. Ik ga op onderzoek uit. Dat smalle straatje valt wel mee, maar de CP is een kale vlakte langs een drukke weg. Bovendien zijn de deuren van het gebouwtje afgesloten. Gaan we maar niet doen.

We gaan door naar de kust. Over een minder goede weg via o.a. Setubal rijden we naar Fonte da Telha. De CP ligt aan het strand. Aan de weg langs het strand liggen een paar strandtenten. Overal staan auto’s geparkeerd. Het geheel maakt toch een wat verwaarloosde indruk.
We vinden een plekje naast een Nederlands camperbusje met surfers. We zitten eerste klas in de zon en de wind met uitzicht op de woeste branding. Dat is genieten!

Vrijdag 27 mei 2016

Sintra

Over de oude tolbrug rijden we langs Lissabon naar Sintra. Daar rijden we naar de CP bij het voetbalveld.
Na het eten lopen we naar het centrum. Er is geen echte stoep. Regelmatig moet je op de smalle weg lopen. Je bent je leven niet zeker met al dat verkeer waaronder de nodige bussen.

In het centrum is het een drukte van vanjewelste. Je hoort en ziet allerlei nationaliteiten. Groepen lopen achter vlaggetjes aan en hebben ontvangers om de nek hangen. Bij het paleis staat een gigantische wachtrij om binnen te komen. We slaan het maar over.

Drukte in SintraMijn vrouw krijgt last van haar achillespees. We nemen daarom een taxi terug. Het verkeer staat steeds vast door bussen die mensen in- en uit laten stappen. De taxichauffeur vertelt dat er in 2017 grote parkeerplaatsen komen aan de buitenkant van Sintra. Mensen kunnen dan vandaar met een busje naar de bezienswaardigheden worden gebracht.

‘s-Avonds is het een drukte van belang op het terrein van de voetbalclub. Spelers parkeren tegenover de campers. Daarna gaan ze trainen. We kunnen dat vanuit de camper goed zien.

Zaterdag 28 mei 2016

Peniche

Al vroeg rijden er auto’s de CP op. We vermoeden dat voetballers met hun ouders naar een toernooi gaan. Wat later komen er nog meer auto’s bij. Ook hier wordt een toernooi gehouden.
We rijden eerst naar Sobreiro. Daar ergens zou een miniatuurdorpje moeten zijn. We kunnen het niet vinden. Niet goed voorbereid dus.
Vanaf vertrek is er een beetje regen, later wat meer, daarna weer zon.
We rijden door een afwisselend landschap met mooie bermen met wilde planten. De streek ziet er welvarend uit met veel wijnranken. Maar er zijn ook weer de nodige verlaten woningen en bouwvallen te zien.

We gaan naar CP Parque Municipale de Campismo de Peniche. We betalen 11,50 Euro voor 2 dagen met stroom en 4 Euro voor de wasmachine, De camping is ruim opgezet. Er staan hoofdzakelijk caravans. Het sanitair is wel wat gedateerd, maar voor deze prijs niet verkeerd. Wifi is beschikbaar in het restaurant.

PenicheZondag 29 mei 2016
‘s-Middags gaan we op de fiets naar Peniche. Voorbij het centrum gaat de weg omhoog. Dit soort wegen zijn niet te doen op onze fietsen. We gaan daarom maar even langs de haven lopen.

Maandag 30 mei 2016

Coimbra

Op weg naar Coimbra rijden worden we door de smalle straatjes van Obidas geleid. Maar het gaat prima. Ook komen we langs Alcobaca en zien de grootste kathedraal van Portugal. Wat verder komen we ook nog vlak langs Batalha. We bewaren deze plaatsen voor een volgende keer.

De maximum snelheden op deze route variëren enorm. Als je net gas hebt gegeven om 70 of 80 km te gaan rijden komt het volgende plaatsje met 50 km weer in zicht. We gaan door dalen en over bergruggen. De tolweg loopt er steeds vlakbij. Is dit soms vroeger de hoofdroute geweest?
Je ziet veel verlaten bedrijfspanden en verwaarloosde huizen.

Mmmmm....We kunnen de toegang tot de CP eerst niet vinden. De Garmin wil me een afgesloten toerit opsturen. Via twee rotondes vinden we die uiteindelijk wel.
De CP ligt vlak langs de rivier. Er is een groot park aangelegd waarin mensen sportief bezig kunnen zijn.
‘s-Middags lopen we naar het centrum. De klimtocht naar de universiteit laten we aan ons voorbij gaan vanwege de achillespees van mijn vrouw. In de winkelstraat kopen we wat gebak bij een veel bekroonde bakker.

Portugal dos Pequenitos

We gaan naar Portugal dos Pequenitos, een park met miniatuurhuizen, kerken en kastelen van het huidige Portugal en de vroegere koloniën. De gebouwen zijn niet zo klein als in Madurodam. Kinderen kunnen er makkelijk naar binnen. Volwassenen moeten flink bukken.
Het is prachtig.

Dinsdag 31 mei 2016

Vagos

VagosWe zijn vroeg wakker van het verkeer over de weg naast de CP.
De toilette-cassette kan niet worden geleegd omdat er een verstopping is. We rijden daarom eerst naar de CP van Sangalhos. Deze CP staat al een paar kilometer eerder aangegeven. Het ziet er prima uit. We lozen en nemen water in.

Na de lunch rijden we door naar Vagos. De CP ligt vlak bij het strand naast een parking en een soort openlucht zwemparadijs.

We lopen over het duin naar het strand. De duinen en de golfbrekers lijken kunstmatig te zijn aangelegd. Over het duin loopt een plankier naar het dorpje verderop. Wel goed je voeten optillen want we gaan beiden bijna onderuit door omhoogstekende planken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *